12-05-2011

article/

Social Media Starterkit

Abstract: 

Nu voor de verandering even geen kritisch commentaar in de stijl van NMDC, maar een heel pragmatisch blogje over social media tools. Er wordt veel over social media gepraat, maar welke tools gebruik jij eigenlijk? De social media die ik handig vind heb ik hieronder op een rijtje gezet. Mist er één die jij vaak gebruikt? Please comment!

Facebook, Twitter en LinkedIn worden al veel gebruikt en zijn dusdanig bekend dat ik ze hier wil laten voor wat ze zijn. Belangrijk is dat het met de toename van je aantal social media profielen, het belangrijker wordt om ze handig te beheren. Gelukkig zijn daar social media management en monitoring tools voor, zoals Hootsuite, Echofon en yoono. Hootsuite maakt het makkelijk om status updates te doen; één identiek bericht naar alle profielen, of aparte updates per platform. Bovendien kun je met HootSuite ook status updates monitoren, waardoor je niet langer meerdere keren per dag op de aparte platformen hoeft in te loggen. Op een ander blog heb ik een 'social media starterkit' samengesteld, dus als je meer wil weten over bovenstaande kun je daar verder lezen. Verder gebruik ik de volgende social media:

Jolicloud

Yammer

Dropbox

Google Apps (Gmail, Google Docs & Google Agenda & Calendar)

SlideShare

Scribd

Foursquare

Quora

Prezi

Wordpress (blog)

 

Jolicloud

Jolicloud is een gratis ‘social desktop’, oftewel een soort bureaublad bekend van je besturingssysteem, maar dan binnen je favoriete browser, zoals Firefox of Chrome. Dit betekent dat je vanaf elke pc met internetverbinding je hele collectie internet applicaties, zoals Gmail, Twitter en Dropbox, op één centrale plek bij de hand hebt. En dat is handig. :)

Jolicloud Video Tour from Jolicloud on Vimeo.

Jolicloud biedt ook een gratis social/WebOS aan speciaal voor netbooks. Jolicloud vervangt in dit geval het besturingssysteem (OS) in veel gevallen Windows (7). Hier benader je Jolicloud niet in een browser, maar is het OS zelf Jolicloud, met zowel lokale (OpenOffice) als internet (cloud)apps, zoals Dropbox.

Yammer

Yammer is een besloten micro-blogdienst, een combinatie van (we)blog, sms (korte berichten) en chat. Yammer lijkt heel erg op Twitter, met als belangrijkste verschil dat Yammer een besloten dienst is, gericht op organisaties. Yammer is dus niet openbaar, maar geoptimaliseerd voor zakelijke, interne communicatie. Een ander verschil is dat Yammer geen restrictie op het aantal karakter per ‘yam’ plaatst, waar dit met Twitter wel het geval is, namelijk maximaal 140 karakters per ‘tweet’. Met Yammer kun je ook binnen het bedrijfsnetwerk open en gesloten groepen aanmaken, om bijvoorbeeld een bericht alleen met je directe collega’s te delen.

Wat is er handig aan voor mij?

Veel mensen zijn dagelijks uren kwijt aan het sturen, maar vooral het lezen van email. Vooral de voordelen van de snelheid, het altijd kunnen volgen wat collega’s aan het doen zijn, ook buiten kantoor, en het snel, direct en altijd kunnen delen van informatie is handig.

Dropbox

Dropbox is een stukje software wat al je bestanden opslaat op en synchroniseert tussen al je computers en zelfs je smartphone. Het synchroniseren gebeurt via één van de Dropbox servers, waardoor je bestanden beschikbaar blijven, zelfs als de harddisk van één van je computers het laat afweten. Dropbox is dus ook een makkelijke backup tool. Dropbox werkt als een map met de naam ‘Dropbox’ op je harddisk, meestal in Documenten. Alle bestanden die je in deze map plaatst worden op de Dropbox server geplaatst. Deze bestanden kun je vervolgens benaderen vanaf al je apparaten, zolang je daarop Dropbox plaatst. Je hebt dus op al je apparaten een identieke map met bestanden, die altijd up-to-date is. Bovendien wordt het bijna onmogelijk om een bestand kwijt te raken, omdat je niet langer afhankelijk bent van harddisks of USB-sticks.

Waarom is het handig?

Je hebt voortaan een identieke map met up-to-date bestanden, die je vanaf al je computers kunt benaderen. Bovendien is de kans dat je nog eens een belangrijk bestand kwijtrijkt vrijwel nul. Wat Dropbox nog beter maakt is dat je mappen binnen de Dropbox-map kunt delen met andere Dropbox gebruikers. Hiervoor klik je op ‘share’ en voer je het email-adres van de persoon in met wie je wil delen. Zo kun je makkelijk samenwerken aan documenten! Bovendien is Dropbox gratis tot en met 2 GB opslagruimte.

Google Apps

Gmail

Gmail is email van Google. Gmail biedt zowel een gratis email-account als een ‘web-based’ email client. Dat laatste betekent dat je Gmail kunt benaderen vanuit je internetbrowser, zoals Firefox. Handige features van Gmail zijn de filters en tags, waarmee je je inbox effectief kunt inrichten. Bovendien gebruikt Gmail de ‘threaded conversations’, waardoor je alle emails die jij en een contact over één onderwerp heen en weer sturen onder elkaar komen te staan.

Waarom is dit handig?

De functionaliteiten van Gmail zijn niet revolutionair, maar ze zijn zo goed gemaakt dat ze super eenvoudig in gebruik zijn. Het is eenvoudig om Gmail in te stellen als je centrale email hub, zelfs als je al een anders emailadres hebt, bijv. @hotmail.com, of een bedrijfsemailadres. Zo krijg je emails die zijn gestuurd aan naam@bedrijfsnaam.nl binnen in je naam@gmail.com adres, en kun je reageren met als afzender naam@bedrijfsnaam.nl . Zo heb je alles makkelijk op één centrale plek en niemand merkt dat je Gmail gebruikt! Gmail is te benaderen vanuit je webbrowser, vanuit een email client zoals Thunderbird of via je smartphone

Google Docs

Google Agenda & Calendar

Google Agenda & Kalender is bijhouden van al je belangrijke afspraken op één centrale plaats. Je kunt afspraken toevoegen en uitnodigingen verzenden aan collega’s en vrienden, en je schema delen met anderen.

Waarom is dit handig?

Afspreken onthouden wordt heel makkelijk, omdat je één centrale plaats hebt waar al je belangrijke afspraken zijn verzameld. Bovendien kun je deze agenda benaderen van al je computers en je smartphone. Google Agenda & Calendar zijn gratis, zoals de meeste van Google’s tools.

SlideShare

SlideShare is de YouTube voor presentaties. Je kunt je presentatie op SlideShare uploaden en deze vervolgens delen met anderen. Je kunt ervoor kiezen om de SlideShare presentatie op je site of blog te zetten, wat ‘embedden’ wordt genoemd. Anderen kunnen vervolgens op je presentatie reageren, een waardering geven en de presentatie embedden op andere pagina’s.

Waarom is dit handig?

Vaak wil het publiek van je presentatie later nog even terugkijken op wat je hebt verteld. SlideShare maakt dit heel makkelijk. Verder is het door de embed-functie ook gemakkelijk om je presentatie ergens te plaatsen en voor anderen om jouw presentatie ook te plaatsen

Scribd

Scribd is de YouTube voor documenten en boeken. Met Scribd kun je eenvoudig documenten (diverse formaten, zie hieronder) uploaden en delen met anderen. Net als met YouTube kun je de documenten delen via email door middel van een link, maar je kunt de documenten ook als mini-venster ‘embedden’ in je site of blog. De bezoekers van jeblog kunnen inzoomen als ze het hele documenten willen bekijken, ze kunnen zoeken op woorden in het documenten of het document ouderwets printen. Scribd ondersteund de volgende bestandsformaten: .pdf (Adobe Acrobat) .ppt (Microsoft Powerpoint) .doc (Microsoft Word) .xls (Microsoft Excel) .txt (Plain text format) .ps (Adobe postscript) .lit (MS reader ebook)

Waarom is dit handig?

Net als YouTube maakt Scribd het mogelijk om gratis je boodschap te publiceren, zonder dat je daarvoor veel technische kennis nodig hebt. Handig aan Scribd is dat het makkelijk is; uploaden is makkelijk, net als delen en lezen.

Foursquare

FourSquare is een locatie-gebaseerde ‘check-in’ dienst. Twitter gaat over Wie (persoon) en Wat (status update). FourSquare gaat over Wie, Wat en Waar (plaats/context). Wat FourSquare leuk maakt is het spelelement; als je ergens in-checkt krijg je hier punten (‘badges’) voor. Wie de meeste check-in’s op een locatie heeft wordt ‘Mayor’ (burgemeester) van die plek. Daarnaast kun je tips toevoegen, bijvoorbeeld “de koekjes bij Bakkerij Bakker zijn super lekker!”. Iedereen die in-checkt bij Bakkerij Bakker kan deze tips lezen. In zijn simpelste vorm is FourSquare een digitale spaarkaart. Bedrijven kunnen FourSquare dan ook inzetten als marketingtool waarbij het netwerk-effect sterk aanwezig is. Als er veel mensen inchecken genereert dit veel belangstelling van anderen.

Waarom is het handig?

In de netwerkmaatschappij is het erg handig om te volgen wat anderen te doen, en zelf te vertellen wat je dagelijks doet. Als je ook laat weten waar je bent en van anderen weet waar zij zijn, kan dit leuke onverwachte ontmoetingen opleveren. Stel je voor dat je naar een voetbalwedstrijd gaat. Als je incheckt in de Amsterdam Arena en je ziet dat hier meer van je vrienden zijn is dat een goede reden om af te spreken voor een biertje in de pauze. Zonder FourSquare zou dat veel minder makkelijk zijn. Dit fenomeen wordt wel ‘ambient awarenesss’ genoemd.

Quora

Quora is een vraag- en antwoordsite (Q&A). Dit concept is bepaald niet nieuw, zie bijvoorbeeld Ask.com en Yahoo! Questions, maar Quora combineert dit concept met de sociale netwerk functie bekend van Twitter. Het is mogelijk om zowel personen als onderwerpen te volgen.

Waarom is dit handig?

Zit je met een vraag die Google niet voor je kan beantwoorden? Via Quora kun je snel antwoorden van verbazend hoge kwaliteit krijgen, vaak van experts op hun vakgebied. Omdat Quora een sociaal netwerk is, loont het ook de moeite om vragen van anderen te beantwoorden. Als je antwoorden gewaardeerd worden is dit positief voor je imago als expert binnen je vakgebied.

Prezi

Prezi is de gedoodverfde 'Powerpoint killer'. Met Prezi worden je presentaties multi-lineair; slides zijn niet langer opvolgend van boven naar onder, met Prezi kun je een klikpad samenstellen waardoor je een slide later nog eens kunt aandoen. Prezi ziet er grafisch goed uit, is gemaakt in flash en bestaat eigenlijk uit 1 groot vel; het 'canvas'. Hierop plaats je wat vroeg slides werden genoemd. Prezi biedt vele mogelijkheden, waaronder in- en uitzoomen, hyperlinken (het klikpad) en afbeeldingen of video’s presenteren. Prezi presentaties kan je online opslaan en bekijken en tevens embedden op andere websites, wat delen makkelijk maakt. Hieronder een Prezi over Prezi:

Wat is Prezi? on

Comments

Keynote

Prezi is inderdaad een goed alternatief voor PowerPoint, maar Mac-gebruikers kennen al jaren het veel betere, stabielere en gemakkelijkere Mac-alternatief: Keynote!