Is Foursquare het nieuwe Twitter?
26-09-2010 mag 1 /

article/

Is Foursquare het nieuwe Twitter?

Abstract: 

Sociale media spelen een steeds belangrijkere rol in deze maatschappij en er zijn steeds meer internetgebruikers dagelijks op de sociale netwerksites te vinden. In de online publieke opinie wordt er daarom veel aandacht besteed aan deze sociale media (blogs, online artikelen etc.). Meestal gaan deze in op de nieuwste ontwikkelingen en gebruiksmogelijkheden van nieuwe en bestaande sociale netwerksites.

Twitter is hierbij één van de meest besproken onderwerpen. Het behoort niet voor niets tot de top twaalf van meest bezochte websites en mag zichzelf dan ook één van de populairste sociale netwerksites noemen. Naast het bekende Twitter wordt er steeds meer aandacht besteed aan het nog redelijk nieuwe op locatiegebaseerde sociale netwerk Foursquare, één van de snelst groeiende sociale netwerken van dit moment. Foursquare wordt zelfs al gezien als de sensatie van dit jaar. Maar wat bepaalt nu de populariteit van deze sociale netwerksites?

Twitter heeft zijn populariteit vooral te danken aan het feit dat de gebruiker op een makkelijke en snelle manier kan communiceren met iedereen met een internetverbinding. Nog belangrijker is dat de gebruiker iedereen met een eigen Twitter-account kan volgen zonder dat een ander daar toestemming voor hoeft te geven. Dankzij de nog steeds groeiende populariteit wordt Twitter op dit moment gezien als een van de snelste nieuwsbronnen. Ook wordt het gebruikt als discussieforum. Verder maken bedrijven, verenigingen en de politiek er massaal gebruik van voor het krijgen van naamsbekendheid en het kweken van loyaliteit bij de consument. Door deze populariteit staan er steeds meer websites in directe verbinding met Twitter. Zo hebben browsers sinds kort een snelkoppeling naar Twitter, verder zijn er Twitter-applicaties beschikbaar voor de mobiele telefoon (Iphone, Blackberry, HTC etc.) en ook op de iPad staat al een directe verbinding naar Twitter. Maar hoe lang zal Twitter zijn populariteit blijven behouden? Kan Twitter zich stand houden in de wereld van de sociale media waarin nieuwe websites zich blijven aandienen?

Een van deze nieuwe sociale netwerksites is Foursquare. Menig deelnemer aan het publieke debat ziet Foursquare nu al als het nieuwe Twitter. Het zou alle eigenschappen in huis hebben om uit te groeien tot een van de succesvolste sociale netwerksites. Foursquare is niet zomaar een sociale netwerksite, het bevat ook een spelelement dat het gebruik ervan zo populair maakt. Foursquare kan namelijk gebruikt worden om een verblijfplaats te delen en hierover ervaringen uit te wisselen. Wanneer een gebruiker veel informatie publiceert, verdient hij punten die vervolgens ingewisseld kunnen worden voor badges. Daarnaast kan een gebruiker burgermeester worden van een bepaalde verblijfplaats door de meeste check-ins op deze plaats te hebben.

Omdat Foursquare nog in de kinderschoenen staat, is er veel ruimte voor nieuwe ontwikkelingen en het verbeteren van de oude. Zo staat Foursquare nu al in verbinding met Twitter. Verder zal het in de toekomst voor de gebruiker moeilijker worden om in te checken op locaties waar hij nog nooit geweest is. Ook zal het spelelement moeilijker worden gemaakt door meer mogelijkheden te bieden voor het verdienen van punten en door meer spelregels toe te voegen. Daarnaast zal de toegankelijkheid worden uitgebreid door op meerdere mobiele telefoons een verbinding beschikbaar te stellen. Verder zal Foursquare in de toekomst de mogelijkheid bieden om bezigheden en activiteiten op een bepaalde locatie te communiceren.

Of deze ontwikkelingen zullen leiden tot een grotere populariteit dan Twitter valt nog te betwijfelen. Twitter is namelijk meer dan een netwerk voor het onderhouden van sociale contacten. Twitter wordt ook gebruikt als nieuwsbron en discussieforum, mogelijkheden die Foursquare nu nog niet te bieden heeft. Zo lang Foursquare nog in directe verbinding staat met Twitter zal het hoogst waarschijnlijk gebruikt worden als een ondersteunende site bij het gebruik van Twitter, in plaats van dat het Twitter zal vervangen. Dit wil niet zeggen dat Foursquare geen populair sociaal netwerk kan worden, want het heeft wel degelijk de potentie om uit te groeien tot een succesvolle sociale netwerksite. Alleen zal de populariteit van Twitter waarschijnlijk groter blijven onder de internetgebruikers, want Twitter heeft op dit moment gewoonweg meer te bieden.

Is Foursquare het nieuwe Twitter?