Editorial #01
08-10-2010 mag 1 /

article/

Editorial #01

Abstract: 

Welkom op de nieuwe en verbeterde website van de Masteropleiding Nieuwe Media en Digitale Cultuur. De oude website was, welnu: oud. “Zoooo 2004 en 1.0”, dat een opleiding nieuwe media zich er onderhand voor moest gaan schamen. Vanaf april 2010 is een klein groepje studenten bij medialab SETUP daarom begonnen met de eerste brainstorms over de potentie van newmediastudies.nl Vervolgens werd er maandenlang geploeterd en gezwoegd op de open source code van drupal, flink aan het design te sleutelen, en een redactie op de been te krijgen en dat allemaal voor onze opleiding.

"It's misleading to suppose there's any basic difference between education and entertainment. This distinction merely relieves people of the responsibility of looking into the matter." Marshall McLuhan (1957)1

Rond deze opleiding is een uitgebreid netwerk van studenten, docenten, alumni, bedrijven en instellingen ontstaan waar een hoop kennis in schuilt. Met Newmediastudies.nl willen we dit waardevolle NMDC-netwerk openbaar maken, waardoor aankomende en huidige studenten, docenten en potentieel ook journalisten, het bedrijfsleven en andere geïnteresseerden letterlijk en figuurlijk met elkaar een verbinding aangaan. Bovendien is het doel dat de NMDC-gemeenschap nu een platform heeft waarmee het zich in het publieke debat kan mengen. Wij zijn of worden niet voor niets experts op dit vakgebied en dat moeten we ook met de rest van de wereld delen.

Maar hoe kan een dergelijk netwerk het beste worden weergegeven en hoe mengen we ons in het publieke debat? Moeten we daarvoor zelf een complete netwerksite creëren, of integreren we liever bestaande netwerken? Is er een redactie nodig of gaat het aanvullen van de website met zinvolle artikelen en andere content vanzelf? En hoe raken we niet uit het oog dat het hier ook om een opleidingswebsite gaat? Deze en meer vragen kwamen tijdens het maakproces aan de orde en we denken er zelf aardige antwoorden op te hebben gevonden. Uiteindelijk hebben we gekozen voor het integreren van bestaande netwerken, omdat we zo naast een grotere reikwijdte niet ook nog een sociaal netwerk moeten bijhouden. Ook hebben we voor een redactie gekozen (bestaande uit studenten en een docent) om een frequente en actuele input van inhoud te garanderen.

Bloed, zweet, tranen, lange middagen, nachtelijke uurtjes, boterhammen, chips en pinda's zijn hierin geïnvesteerd. Wellicht is de website, veranderlijk als ons eigen vakgebied is, nooit echt af, maar hij staat online, werkt vooralsnog en ziet er ons ziens uit als een website die de opleiding waardig is.

Maar onze antwoorden zijn over een jaar of zelfs over een paar maanden wellicht niet meer de juiste. Om deze website actueel te houden, moeten wij hier continue aan blijven bijdragen. Om ons in het publieke debat te mengen, hebben we natuurlijk de gehele NMDC-gemeenschap hard nodig! Dus post je artikelen, papers, scripties, events, of schrijf mee voor een redactionele uitgave. Sluit je aan bij een nieuwe redactie, denk mee over het visuele design en het beeldmateriaal dat bij het magazine wordt geplaatst. Organiseer bijeenkomsten, netwerkavonden en miniconferenties. Gebruik je eigen netwerk om de website bekend te maken, zet linkjes naar artikelen en discussies op newmediastudies. Bovenal: discussieer als kritische wetenschapper (in spe) zelf volop mee! Om te beginnen met deze eerste thema-uitgave van ons magazine, de voorpagina van de website, over Social Media.

“The future masters of technology will have to be light-hearted and intelligent. The machine easily masters the grim and the dumb.” Marshall McLuhan (1969)2

Magazine #1: Social Media

Drie aankomende pre-masterstudenten hebben tijdens hun vakantie artikelen geschreven voor het eerste thema van het NewMedia Magazine: Social Media. Mark A. Jansen, schrijft al voor dutchcowboys en heeft nu voor ons een artikel geschreven over twitteren onder werktijd; Evi Joosten vergelijkt het locatiegebaseerde Foursquare met het populaire Twitter; en Michiel Meulendijk analyseert de pogingen van Nederlandse politici tot online democratie. Masterstudent en Media van Morgen-organisator Tom van de Wetering geeft een inleidende analyse van enkele masterscripties van alumni.

Met heel veel dank aan: Frank-Jan van Lunteren en Ryanne Turenhout, Dennis Roberts, Imar de Vries, Jeroen Knitel (hosting paperkudt) en alle anderen die hard hebben meegewerkt aan deze website!

 

1 Marshall McLuhan, "Classroom Without Walls", Explorations 7, 1957.

2 Marshall McLuhan (1969). Citaat van onbekende origine dat een eigen leven is gaan leiden op het internet.