04-11-2013

event/

International Documentairy Film Festival Amsterdam

by: Roos IDFA

IDFA.
Van 20 november t/m 1 december vindt het International Documentary Film Festival Amsterdam weer plaats. Dat betekent 12 dagen lang de allermooiste en spraakmakendste documentaires uit alle hoeken van de wereld. De films bevatten een breed scala aan onderwerpen, variërend van politiek en geschiedenis tot human interest en muziek. Naast het reguliere filmprogramma biedt IDFA een divers programma van installaties, nagesprekken en lezingen. Hieronder vindt je een, speciaal voor de studenten New Media and Digital Culture, geselecteerde greep uit het programma. Meer informatie: www.idfa.nl

Algemene informatie

 •  Data festival: 20 november t/m 1 december 2013
 •  Volledig programma online:donderdag 7 november 2013 op www.idfa.nl
 •  Begin kaartverkoop:maandag 11 november 2013 vanaf 19:00
 •  Korting als student: Als student krijg je korting met je studentenpas.

Programma Selectie
 
Interactive Reality Conference
Hoe maak je films die je kan aanraken? Hoe overleven oude media op het internet? Wat gebeurt er als documentairemakers aan de haal gaan met onze Facebook-profielen, drones of hersenscanners? Bezoek de Interactive Reality conferentie en ontdek de toekomst van interactieve media en documentairekunst in het digitale tijdperk. Met presentaties en demo's van o.a. MIT en verschillende van 's werelds belangrijkste digitale documentairepioniers, waaronder Jonathan Harris (We Feel Fine), Vincent Morisset, Loc Dao (NFB Interactive), Kira Pollack (TIME Magazine) en Marianne Levy Leblond (ARTE France). Het Interactive Reality programma is een initiatief van IDFA's nieuwe media programma DocLab en Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond. Kaarten € 30,-, inclusief lunch en netwerkborrel.
Zondag 24 november | 10:00 – 17:30 | Brakke Grond - Expo | € 30 / € 25

 
Exhibition: Interactive Reality
IDFA's nieuwe media programma DocLab en de Brakke Grond presenteren een expositie op het snijvlak van documentaire en de digitale revolutie. Met interactieve installaties, digitale straatkunst, futuristische technologieën en interactieve verhalen. Doorlopend te bezoeken en dagelijks om 16.00 uur een rondleiding langs alle installaties, waaronder Type:Rider - een game en installatie over de vergeten verhalen achter de bekendste lettertypes om ons heen..
Dagelijks | 10:00 – 23:00 | Brakke Grond – Witte zaal & Foyer | Admission free
 
Lezing: Niek Koppen - De hand van de maker
De documentaires die op IDFA worden vertoond, zijn creatieve documentaires waarin de maker zijn of haar persoonlijke visie op de werkelijkheid geeft. Aan de hand van fragmenten uit eigen werk en dat van andere filmmakers laat Niek Koppen zien wat de speciale handtekening is van een documentairemaker. Hoe herken je de hand van de maker?
Woensdag 20 november | 13:00 | Tuschinski | € 10 / € 7,50
 
Extended Q&A's
Na afloop van 18 filmvertoningen zijn er uitgebreide nagesprekken met filmmakers, hoofdpersonen en andere specialisten. Joris Luyendijk praat bijvoorbeeld na Master of the Universe met regisseur Marc Bauder en bankier Rainer Voss over de wereld van haute finance. Vrij Nederland redacteur Harm Ede Botje spreekt met de makers van Return to Homs over de strijd van jonge revolutionairen in Syrië. En ethicus en auteur Brian Winston gaat met de regisseur van Farewell to Hollywood in gesprek over de gevolgen van de innige band tussen maker en hoofdpersonage.
Het volledige overzicht van de Extended Q&A’s staat vanaf 7 november online en in het programma magazine.
 
Paradocs
In Paradocs krijgen experimentele documentaires en videokunst een centrale plek. Het programma laat zien wat er gebeurt buiten de kaders en tradities van het documentaire genre, op de grens tussen film en kunst, waarheid en fictie, en vorm en verhaal.  Naast het reguliere filmprogramma zijn er dit jaar drie bijzondere samenwerkingen.

 • Barbara Visser
  Beeldend kunstenaar en filmmaker Barbara Visser (1966) is gevraagd om een speciale bijdrage te leveren aan IDFA’s Paradocs.
  Vissers gelaagde werk onderzoekt het spanningsveld tussen registratie en dramatisering, origineel en kopie, geschiedenis en herinnering. Veelal kantelt ze het perspectief om zo tot een nieuw begrip van de werkelijkheid te komen. Haar bijdrage aan Paradocs is tweeledig: ze stelde het filmprogramma The Making of Movies samen, waarin vijf bijzondere ‘making of’- documentaires te zien zijn, die de dynamiek op de set van vijf fictieklassiekers tonen. Opvallend genoeg demystificeert dit kijkje achter de schermen de films niet, maar lijkt het juist of hoe meer er wordt onthuld, hoe groter het mysterie wordt.
  Het tweede onderdeel van Vissers bijdrage is haar filminstallatie Take 0: The Making of Symbiopsychotaxiplasm. Deze installatie is geïnspireerd op Symbiopsychotaxiplasm: Take One (1968), één van haar keuzefilms, en is zowel een nieuwe 'making of' als een moderne vertaling van deze recent herontdekte klassieker.
  21 november t/m 1 december, doorlopend | de Brakke Grond, Tuinzaal | toegang gratis

 • AAW
  In het laatste weekend van IDFA vindt het Amsterdam Art Weekend (AAW) plaats. AAW vertoont in samenwerking met Paradocs bij IDFA een selectie recente videokunstwerken van
  Amsterdamse galeries, De Rijksakademie en De Ateliers. Met werk van o.a. Juul Hondius, Charlotte Dumas en Saskia Olde Wolbers.
  29 november t/m 1 december,  14.00 uur | Tuschinski 6 | € 10 / € 7,50 | Voor meer info zie vanaf 7 november het  blokkenschema online of in het programma magazine.

 • Stedelijk Museum
  Het Stedelijk Museum Amsterdam en IDFA presenteren de speciale IDFA rondleiding
  in het museum. Met een documentaire blik wordt gekeken naar de fameuze collectie van het museum: van videokunst en fotografie tot schilderijen en tekeningen. Stilgestaan wordt bij de vraag hoe beeldend kunstenaars omgaan met het representeren van de werkelijkheid. De rondleiding duurt 90 minuten.
  23 november  t/m 1 december | 1x per dag om 11.00 uur | kaarten zijn uitsluitend bij IDFA verkrijgbaar, niet aan de kassa van het museum. Vanaf 10.45 uur verzamelt u bij de IDFA pilaar in entreehal Stedelijk Museum.

20

NOV

When/

Where/

Amsterdam