26-09-2011

event/

Data op het Doek

Datavisualisatie combineert overtuigingskracht met schoonheid. De beste werken verdienen het om gezien te worden in de bioscoop.

Wolff City Bioscoop (Voorstraat 89 Utrecht) #dataophetdoek
25 oktober 2011
Start: 20:00 (Inloop: 19:30) - Eind: 21:30
Entree: € 5
--------------------------------------------------------------------------------
INSCHRIJVEN OP http://setup.nl/content/data-op-het-doek
--------------------------------------------------------------------------------

 

Data wordt allang niet meer weergegeven als saaie staafdiagrammen of duffe statistieken! Hedendaagse datavisualisatie combineert inhoudelijke overtuigingskracht met ongekende schoonheid. Op 25 oktober brengt SETUP de mooiste en meest bijzondere visualisaties naar het witte doek.

Datavisualisatie is hot!

In de laatste jaren zien we steeds meer visuele uitwerkingen van de data die we op uiteenlopende vlakken genereren. Tweets over de Egyptische revolutie tijdens Mubaraks aftreden, de groei van het aantal supermarkten, het wereldwijde dataverkeer of juist de routine van simpele dagelijkse bezigheden. Creatievelingen vinden aantrekkelijke en soms heel kunstzinnige manieren om deze data aan de wereld te presenteren.

Visualisaties als deze zijn meer dan mooi: ze overtuigen op een manier, die ruwe data niet per se bezit. Maar brengen deze beelden eigenlijk wel dezelfde boodschap over? Of laten ze ook bepaalde (essentiële?) aspecten weg? Vragen die deze avond voorbij zullen komen.

Op het witte doek

De beste werken verdienen het om gezien te worden in de bioscoop. De sprekende kleuren, fascinerende vormen en betoverende bewegingen zijn indrukwekkend, zeker op het grote scherm. Welke visuals weten de toeschouwer het meest te raken? Bezoekers kunnen tijdens deze avond met hun smartphone vanuit hun bioscoopstoel live stemmen op het beste werk. De data die hiermee gegenereerd wordt, zie je direct terug als visualisatie.

Ann-Sophie Lehmann (associate professor New Media en Art History, UU) licht de visualisaties inhoudelijk toe, en werpt haar licht op de effecten die deze visualisaties op ons hebben.

Met 'Data op het doek' brengt SETUP een totaal ander visueel spektakel op het doek.

25

OCT

When/

Where/

Wolff City Bioscoop (Voorstraat 89 Utrecht)