07-01-2012

event/

Data-is-me: Maak een data-zelfportret

http://setup.nl/data-is-me

Ongemerkt laten we steeds meer data van onszelf achter.

Onze sociale netwerken zijn gevuld met status-updates, IP-adressen worden vrijwel overal gelogd en het gebruik van onze OV-chipkaart garandeert een enorme dataset. Registratie van persoonlijke data haalt vooral het nieuws door privacykwesties. Wie heeft er toegang tot deze data? En wat zegt deze data eigenlijk over ons?

We leggen onopgemerkt ons eigen leven vast in digitale data. Stel dat we al deze data bij elkaar brengen en visualiseren, hoe nauwkeurig kunnen we dan een beeld van onszelf vormen? In deze workshop gaan we zo'n data-zelfportret maken!

Datavisualiseren

Het visualiseren van data is helemaal hip en happening. Gedurende de afgelopen jaren heb je veel informatie van jezelf gedeeld op social networking sites, maar hoe haal je deze data terug? Datavisualisers Heinze Havinga en Machiel Veltkamp leggen uit welke tools hier geschikt voor zijn, welke data er beschikbaar is, en hoe je hier interessante informatie uit haalt. Daarna gaan we aan de slag met onze eigen datasets van bijvoorbeeld Facebook, Twitter of de OV-chipkaart. Van registreren naar regisseren: aan het einde van de workshop heb je een persoonlijke visualisatie van bepaalde gebeurtenissen uit je eigen leven.

Daarnaast vertelt David Mulder over zijn turf-project. Hij turfde in heel 2011 vrijwel alles dat hij dagelijks deed en zal uitleggen waarom hij dit arbeidsintensieve project is gestart.

Facebook

2 januari was bij het TROS programma Radar te zien hoe Facebook aan ons gezamenlijk delen verdient en dat wij, de gebruikers, samen zo’n 100 miljard dollar waard zijn. Onze status updates zijn het kapitaal van de sociale gigant. Dit is echter allemaal voor Mark Zuckerberg en zijn Facebookvrienden. Wat hou jij hier zelf aan over? In eerste instantie is dat Facebook zelf, je mag het gebruiken en je mag informatie op het platform delen. In deze workshop krijg jij je gegevens terug en kun je er zelf mee aan de slag gaan. Schrijf je dus hieronder in en take back that data!

Met Data-is-me laten we zien hoe je je eigen leven kunt vastleggen met de data die over jou wordt verzameld.

--------

Let op: de plaatsen voor deze workshop zijn beperkt; schrijf je in op de website.
Entree: pay-what-you-like
Meenemen: Eigen laptop en -indien mogelijk- usbstick, smartphone + datakabel en OV-chipkaart

14

JAN

When/

Where/

Oudegracht 183 Utrecht