05-09-2012

internship/

Waag Society en ARCAM zijn op zoek naar twee stagiaires voor het (un)Perfect Storm programma

Abstract: 

Waag Society en ARCAM zijn op zoek naar twee stagiaires voor het (un)Perfect Storm programma, dat gaat over de stad en digitale mediatechnologiƫn.

De stad als context
De stad is in constante flux met haar continue stromen van mensen, goederen en verkeer, maar ook van data en mobiele communicatie; stad en technologie raken hierdoor steeds meer verweven. Hoe beïnvloeden sensor- en mobiele infrastructuren de manier waarop wij de stad ervaren, omgaan met locaties en mensen, op de hoogte blijven, reageren, participeren en creëren? Met intuïtieve interfaces kunnen mensen bijvoorbeeld op een andere manier contact leggen met hun leefomgeving. Mensen kunnen het heft in eigen handen nemen door in de eigen omgeving data te verzamelen, te delen en te visualiseren. Wordt de stad daardoor ‘smart’, ‘social’, ‘healthy’ of nog iets anders? Wat voor een stad treffen we aan als de ‘perfect storm’ over ons heen is getrokken?
 
(un)Perfect Storm
Een perfecte storm is een situatie waarbij een zeldzame combinatie van weersomstandigheden samen komt en leidt tot een ongekende natuurkracht. De term perfect storm wordt ook gebruikt om de simultane opkomst van vier ‘disruptive technologies’: Mobiel, Cloud Computing, Smart Systems en Sociale Media. De perfect storm wordt ons gebracht door de industrie met de belofte van “de slimme stad”, meer efficiëntie en optimalisering van de stedelijke samenleving. Er zijn voldoende aanwijzingen om deze technology push te bevragen en met elkaar op zoek te gaan naar wenselijke scenario’s. In het (un)Perfect Storm programma gaan interdisciplinaire teams onder leiding van Waag Society en ARCAM scenario’s voor de naaste toekomst uitwerken.
 
Opdracht
Ten behoeve van het (un)Perfect Storm programma wordt gezocht naar twee ondernemende WO studenten (M/V) die Waag Society en ARCAM ondersteunen bij het in kaart brengen van organisaties en individuen die zich bezig houden met onderzoek/ applicatie ontwikkeling/ events/ toekomstvisies en strategieën rond de verwevenheid van stad en technologie. Steekwoorden voor het bepalen van de context zijn stedelijke ontwikkeling/ sociale innovatie/ duurzaamheid/ participatie/ (nieuwe) media (op nationaal niveau). Het resultaat van de opdracht zijn beschrijvingen van activiteiten en een dynamische visualisatie ervan.
De stagiaire is:

  • enthousiast en gemotiveerd;
  • representatief;
  • sociaal voelend en ondernemend;
  • communicatie & design gericht;
  • minimaal zes maanden beschikbaar.

 
Relevante studierichtingen zijn onder meer mediastudies, communicatie media & ict, stedelijke ontwikkeling of bijvoorbeeld digital humanities en vanuit het werkveld van ARCAM een student stedenbouw of bouwkunde aan de TU. Werkplek is bij Waag Society en ARCAM in Amsterdam. De stagevergoeding bedraagt € 275,- per maand bij een 4-daagse werkweek.
 
Waag Society
Waag Society’s Urban Reality Lab experimenteerde als een van de eersten met mobile gaming & storytelling. Dit heeft geresulteerd in het 7scenes platform, maar recentelijk ook in de lancering van de MuseumApp. De jaarlijkse Best Scene in Town is een ontwerpwedstrijd die stadsliefhebbers, studenten van (internationale) kunstopleidingen en creatieve Amsterdammers uitdaagt om mee te ontwerpen aan de digitale betekenislagen van de stad. De focus daarbij ligt sterk op de culturele en stedelijke context. De komende jaren worden deze projecten doorgezet en verder uitgebreid in samenwerking met onder meer Amsterdam Museum, La Nuit Blanche en Museumnacht. Meer informatie: www.waag.org
 
 
ARCAM
ARCAM richt zich met zijn activiteiten op Amsterdam en omstreken. ARCAM is een hub voor iedereen die is geïnteresseerd in de gebouwde omgeving, een plek voor kennisuitwisseling en inspiratie waar de discussie over de ontwikkeling van de stad voortdurend wordt gevoerd. ARCAM beoogt het draagvlak voor architectuur te verbreden door inzichtelijk te maken op welke wijze architectonische kwaliteit in economische, maatschappelijk en culturele zin bijdraagt aan de toekomstwaarde van de stad. Daartoe organiseert ARCAM een programma dat bestaat uit exposities, lezingen, discussies, evenementen, educatieve activiteiten en publicaties waarin architecten, gebouwen, stadsontwikkeling, architectuur en aan architectuur verwante thema’s centraal staan.
 
Interesse?
Zijn bovenstaande eigenschappen op jou van toepassing en lijkt het je leuk om ervaring op te doen bij Waag Society en ARCAM? Stuur dan voor 15 oktober een e-mail met je motivatie en CV naar
hr@waag.org.   

 

When/

01-11-2012 - 01-02-2013
 

Where/

Waag Society & ARCAM

14

OCT

Deadline/

14 Oct 2012 22:00