15-12-2011

internship/

Stage Collaborative Creativity Group - Universiteit Maastricht

Abstract: 

De Collaborative Creativity Group (CCG) van UNU-MERIT, Universiteit Maastricht heeft binnen het Europese onderzoeksproject Third Age Online een stageplek ter beschikking voor een masterstudent nieuwe media en digitale cultuur, communicatiewetenschap, mediastudies of een andere relevante sociaalwetenschappelijke studie.

 

De huidige informatie- en communicatietechnologieën (ICT) bieden ons de mogelijkheid om meer en meer sociale interacties online te beleven, een deel van onze sociale contacten via het internet bij te houden en middels online gemeenschappen aan grote samenwerkingsprojecten, zoals Wikipedia, bij te dragen. Er zijn meerdere aanwijzingen dat, om verschillende redenen, ouderen deze mogelijkheden slechts deels gebruiken en de mogelijkheden die ICT bieden onderschatten. Daarnaast streven online gemeenschappen ernaar 50-plussers meer en meer te betrekken en hun kennis en competenties in te zetten bij hun activiteiten.

“TAO” (manier of methode) is niet alleen de naam van een Chinees ideogram, maar ook het acroniem voor het Europese onderzoeksproject Third Age Online (TAO). TAO wil stimuleren dat ouderen toegang hebben tot en gebruik maken van online samenwerkingsprojecten, waarmee het enorme reservoir aan kennis en ervaring van ouderen wordt aangeboord en benut. Het gaat zowel om communities van/voor ouderen (zoals SeniorWeb), als om intergenerationele communities (bv. Wikimediacommunities). Tegelijkertijd heeft TAO als doel om online communities te laten profiteren van deze doelgroep en hun kennis en competenties.

Binnen het action research deel van het project wordt er door CCG in 2012 nauw samengewerkt met SeniorWeb.nl met betrekking tot de ontwikkeling van een proeftuin voor nieuwe diensten en applicaties. Dit zogenoemde ‘living lab’ zal op basis van co-creation de leden van SeniorWeb betrekken bij het ontwikkelen van nieuwe en het innoveren van bestaande webcontactdiensten en andere online toepassingen. Voor de ontwikkeling van dit ‘living lab’ is CCG op zoek naar een gemotiveerde stagiair(e).

Wie zoeken we?

 • Bezig met een master in sociale of humane wetenschappen (communicatiewetenschap, nieuwe media en digitale cultuur, taal- en cultuurstudies, ...)
 • Grote interesse in het domein van nieuwe media en digitale cultuur
 • Goede kennis van gebruikersonderzoekmethodologieën (kwalitatieve methoden)
 • Goede kennis van/of affiniteit met ICT
 • Goede kennis van Nederlands en Engels in woord en geschrift
 • Teamspeler met sterke sociale vaardigheden
 • Beschikbaar in de maanden februari tot en met juni

Wat bieden we?

 • Een interessante onderzoekspositie in een stimulerende werkomgeving
 • Onderzoek doen op projectbasis in een academische omgeving.
 • Dagelijkse begeleiding en hulp met betrekking tot het onderzoeksproject
 • Een plek voor persoonlijke ontwikkeling en input
 • Flexibele uren

Interesse in deze stage?

Stuur voor vrijdag 6 januari een korte motivatiebrief met CV naar Stijn Bannier, bannier@merit.unu.edu.

Relevante links

http://ccg.merit.unu.edu/

http://www.merit.unu.edu/

http://www.maastrichtuniversity.nl/

http://www.thirdageonline.eu/

http://www.seniorweb.nl/

 

When/

01-02-2012 - 30-06-2012
 

Where/

Collaborative Creativity Group, UNU-MERIT, Universiteit Maastricht

05

JAN

Deadline/

05 Jan 2012 22:59